Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е националният празник на Турция

Днес е националният празник на Турция, Денят на провъзгласяването на независимостта на страната. На 29 октомври през 1923 година Мустафа Кемал Ататюрк, реформаторът, когото турците наричат баща на нацията, провъзгласява Турция за независима парламентарна република. От пепелищата на рухналата Османска империя Ататюрк създава модерна, с просветска ориентация държава, обърната към ценностите на Запада.

С манифестации, общонародни тържества, концерти в различните градове се отбелязва 86-ата годишнина от първия Ден на независимостта. По традиция и тази година милиони турци украсиха домовете си с националното знаме.

В Анкара ще се състои парад и полагане на венци пред мавзолея гробница на Ататюрк, с участието на политическите лидери и на военните. В Истанбул ще се състои голям парад на централния площад Таксим. В Анкара, Измир и Бурса също ще има паради и полагане на венци пред паметниците.

Президентът Абдуллах Гюл в обръщение към нацията изтъкна, че "Турция, с всички нейни различия, е едно цяло" и предупреди да се избягват провокации, имайки предвид напрежението в някои кюрдски региони. А премиерът Ердоган призова към братство и единство, които в този момент са необходими повече от всичко на Турция.
По публикацията работи: Нахиде Дениз – за БНР от Истанбул

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна