Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 10 милиона евро ще са необходими за завършването на спортната зала на СУ

В края на тази седмица най-старото и най-реномирано висше учебно заведение в България - СУ "Св. Кл. Охридски" ще чества 80-годишнината на спортния си клуб "Академик". Тържествата ще започнат на 30 октомври  в 15,30 часа на стадион "Академик", където отбори от славни ветерани, търкали университетските скамейки преди десетилетия, ще играят футбол и баскетбол със сегашните студенти.

По същото време в зала "Христо Ботев" все още живи възпитаници на университета - жени и мъже, ще играят волейбол. А тези, които все още се движат без придружител, ще могат да "потичат в Парка", тоест - да участват в лекоатлетическата щафета в Борисовата градина.

Възпитаници на СУ "Св. Климент Охридски" са и някои от най-големите имена на българския спорт - олимпийската шампионка по гребане Здравка Йорданова, великолепната лекоатлетка и носителка на сребърен олимпийски медал Диана Йоргова, бялата футболна легенда Димитър Ларгов, колоритните баскетболни национали Темелаки Димитров, Петко Маринов и Тодор Богданов, незабравимата Ваня Войнова, снайперистката Юлия Боянова и др.

В навечерието на празника основният проблем на студените в Алма Матер е липсата на материална база и по-специално, залата която е започната да се строи пред 25 години. За нея в предаването "На финала" разказа бившият председател на Департамента по Спорт - доцент д-р Емил Прокопов:

"Тази зала започна да се изгражда през 1984 година, в навечерието на 100-годишнината на Софийския университет, която беше през 1988 година. За съжаление тя се изгради, но не се завърши. Сега тя се руши, а няма изгледи скоро да бъде пусната. През всичките тези години, успяхме да възстановим документацията, която беше изчезнала.

Успяхме да определим статута на земята, на която е строена залата. На предпоследният академичен съвет взехме решение земята около залата и под нея да бъде закупена. Ние се надяваме в най-скоро време да се намерят пари, за да закупим земята, а след това и да я довършим.

До олмипийските игри в Атина тази зала беше най-голямата на Балканския полуостров. Тя има огромно фоайе. Игралната й площ позволява да се провеждат състезания от световен и европейски мащаб.

Вместо на ползваме тази наша зала, ние ползваме под наем базаите на двете дружества "Академика", чийто статут сега не е ясен. Наемът, който плащаме на година, е в размер на 150 000 лева. Крайно недостатъчни са ни часовете, които ни отпускат да ползваме. Студентите ни могат да тренират в тях до 17.00 часа, а техните часове свършват в 19.00.

За да се завърши нашата зала, преди две години разчетите показваха, че ще са необходими между 5 и 6 милиона евро. Сега тези средства вече сигурно ще са около 10 милиона."

 

По публикацията работи: Кръстина Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени