Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България може да ползва австралийска технология и финансиране при строежа на нова топлоцентрала в "Марица Изток"

България може да ползва австралийска технология и финансиране при строежа на нова екологично чиста топлоцентрала в „Марица Изток”. За целта страната ни трябва да членува в Световния институт за улавяне и съхраняване на въглероден двуокис. Възможността за това е била обсъдена на срещата между президента Георги Първанов и премиера на Австралия Кевин Ръд. Туризмът и търговията между двете държави също са били сред темите, обсъдени с представителите на австралийските институции в Канбера и Сидни.

Планът на австралийския премиер Кевин Ръд срещу глобалното затопляне предвижда до 2020 година Австралия да получава 20% от енергията си от възобновяеми енергийни източници. По  негова инициатива е създаден и Световният институт за улавяне и съхраняване на въглероден двуокис. Идеята е до 10 години да бъдат изградени 20 екологично чисти топлоцентрали, които работят с въглища. За целта австралийското правителство отпуска по 100 милиона долара годишно. България е готова за членство в Световния институт, потвърди министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков:

В момента в организацията членуват всички страни от Г-20, както и основните енергийни компании. Ние влизаме съвсем навреме, защото ние разполагаме с много големи лигнитни запаси и реално това е енергийният ресурс, с който сме най-независими. Така че ние имаме интерес да изградим още една централа в басейна на „Марица Изток”, но това трябва да бъде централа, вече използваща чисти въглищни технологии. Можем да използваме ноу-хауто им и финансиране за предпроектно проучване. Членският внос е символичен – 10 австралийско долара на година.

Австралийският премиер е потвърдил, че България ще бъде приета в Световния институт.

Търговията и туризмът също са били сред обсъжданите теми: През миналата година имахме около 14 000 австралийски туристи в България. Това са туристи точно с тази характеристика, да не отиват да лежат на плажа, отиват в страни, където има нещо интересно да се види, отбеляза още Трайков.

По-късно президентът Първанов се срещна в Сидни с губернатора на щата Нов Южен Уелс Мери Башир. Акцент в  разговорите в бил културният туризъм, обяви Трайчо Трайков.

На бизнес форум в Сидни, организиран съвместно с Европейско-австралийския бизнес съвет бяха представени възможностите за инвестиции в България.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени