Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съюзът на съдиите се обяви за очистване на съдебната система след скандала с Красьо

Съюзът на съдиите се обяви за очистване на съдебната система след скандала с т.нар. Красьо от Плевен. Съюзът ще настоява за промяна в конституцията, с която кадровите решения на Висшия съдебен съвет да бъдат приемани с явно гласуване.

На заседание в Пловдив организацията избра за председател Мирослава Тодорова - съдия в Софийския градски съд.

Моралната неукоримост, гарантирана от промяна в процедурите за избор на ръководители на съдилищата, ще е приоритет в работата на новото ръководство на Съюза на съдиите. Съдийската общност започва дебат за промени в конституирането на ВСС, включително и намаляване на състава, който засега е от 25 члена, заяви председателят на съюза Мирослава Тодорова. Тя подчерта, че недоволството от кадровата политика на съвета е от повече от година, и че час по-скоро трябва да се приеме изработената вече наредба, която да позволи по-обективни оценки на кандидати за шефове в системата.

Новият управителен съвет се обяви за откритото застъпничество при провеждане на избори, за да е ясно чия подкрепа получават кандидатите. Скандалът с Красьо от Плевен отново поставя на дневен ред промените в Конституцията, според които висшите магистрати да се назначават с явно гласуване, а не както досега, заяви съдия Владислав Вълков, член на новия управителен съвет на съдийската организация.

По публикацията работи: Кремена Данева - кор. на БНР в Пловдив
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна