Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руските фирми, участващи в проекта АЕЦ "Белене", имат интерес той да бъде реализиран

Руските фирми, които участват в проекта АЕЦ "Белене", имат интерес той да бъде реализиран, а не да получат компенсации чрез предвидените в договора неустойки- това заяви за предаването "Събота 150" говорителят на руската енергийна корпорация "Росатом" Сергей Новиков. Той потвърди интереса на Русия за придобиване на дял в централата, ако от българска страна бъде обявен конкурс за намиране на инвеститори.

Според говорителя на "Росатом" Сергей Новиков, българският проект е в напреднала фаза и има много предимства- изминат е дългия път за получаване на необходимите разрешения от ЕС, договорено е оборудване от водещи европейски фирми на много изгодни цени, а и самата площадка е готова за изливане на първия бетон. Затова, по думите му, всяко забавяне или отлагане няма да е от полза за България. От руска страна не са поставяни срокове, категоричен беше говорителят на "Росатом". Според него, компанията има готовност да участва както в открит конкурс, така и в преговори за придобиване на дял в централата.

"Разбира се за руските компании е по-привлекателно не само да участват в строителството на централата, но и в нейната експлоатация и продажбата на електроенергия. Що се касае за АЕЦ "Белене", ние сме абсолютно убедени в рентабилността на проекта", заяви Новиков.

От "Росатом" обявиха, че ще продължат да финансират производството на поръчаното вече оборудване, но ако в крайна сметка се окаже, че то няма да бъде използвано в АЕЦ "Белене", без проблеми ще бъде пренасочено към други централи, изграждани от руската компания.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна