Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Плугчиева ще се срещне с министър Желева във връзка с имотите на българската държава в Германия

Депутатът от "Коалиция за България" Меглена Плугчиева съобщи пред журналисти, че утре в 14.00 часа ще се срещне с министъра на външните работи Румяна Желева във връзка с имотите на българската държава в Германия. Поводът за срещата е изказване на Желева в парламентарния контрол през миналата седмица.
Плугчиева отхвърли обвиненията, че действието или бездействието й като посланик е довело до решението на германския съд, според което българската държава е осъдена да плати 10 500 000 евро на наследниците на имот в Берлин.
Въпросният имот до 1990 г. е ползван от българската държава за нуждите на търговското ни представителство, когато е отдаден под наем на "Дрезднер банк". Последният договор за наем е от 2000 г. срещу месечен наем приблизително от 90 хиляди евро, въпреки че вече е имало предявени реституционни претенции, обясни
Плугчиева. Тя съобщи, че по нейно настояване сумите от наема са събирани в специална сметка, за да може, ако се стигне до този неблагоприятен резултат за българската държава, да не се налага да се вадят суми от бюджета. По думите й е потърсена и най-добрата адвокатска защита.

Във връзка с друг случай Меглена Плугчиева посочи, че една част от посолството в Германия е хотел, което поставя под въпрос зачитането на дипломатическия статут на сградата и създава риск за сигурността на посолството. Тя обясни, че договорът за ползване на площи от сградния комплекс на посолството е сключен с Кубрат Панев през 1995 г. за срок от 10 години без право на прекратяване и с възможност за удължаване. Плугчиева отбеляза, че заради спад на клиентелата Панев е предложил прекратяване на договора с искане държавата да му изплати 30 хиляди евро за направени подобрения, за което не е предоставил съответните
документи. Тя посочи, че в свой доклад до МВнР се е възпротивила да се дадат тези пари без документи. По думите й трябва да се търси отговорност от тогавашния посланик и от ръководството на МВнР, когато е сключен договорът за ползване на части от посолството.

Не мога да приема да бъдат оклеветени действията ми като посланик и съвсем умишлено и злонамерено да бъде предоставена невярна информация, заяви Плугчиева. Тя посочи, че е направила максималното да защити националния интерес.

По публикацията работи: БТА
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна