Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абдула Абдула ще се оттегли от битката за президентския пост в Афганистан

Опозиционният кандидат-президент на Афганистан, доктор Абдула Абдула ще обяви на пресконференция днес, че ще се оттегли от битката за президентския пост, съобщава в. "Ню Йорк таймс", като се позовава на неназовани западни дипломати в Афганистан и на сътрудници на доктор Абдула.

Не е ясно дали на пресконференцията Абдула Абдула ще каже само, че се отказва от битката, или ще използва този повод да разобличи настоящия президент Хамид Карзай, че е отговорен за множеството фалшификации, извършени по време на първия тур на президентските избори в Афганистан на 20 август. Втори тур на президентския вот е насрочен на 7 ноември. Ако Абдула се откаже от битката, това де факто означава нов мандат от 5 години за Карзай, отбелязва нюйоркското издание.

Агенция Асошиейтед прес пък цитира ръководителя на предизборната кампания на Абдула - Сатар Мурад, според когото на пресконференцията ще призове за бойкот на втория тур на изборите и ще настоява за установяването на временно правителство в страната до произвеждането на нов вот през пролетта.
Поради тази причина някои от тези дипломати приканват доктор Абдула да се оттегли, без да прави крайни изказвания по адрес на опонента си.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна