Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МЗ не е защитило в достатъчна степен лекарите при планирането на реформите

Заради намаления бюджет направленията при специалист през следващата година могат да намалеят с 50 000, а при намалените средства за болничната помощ тя ще стане по-трудно достъпна за гражданите. За това предупредиха Лекарският съюз, Зъболекарският съюз и представители на Здравната каса.
По думите на Евгений Душков, председател на Управителния съвет на НЗОК с проектобюджета за здравеопазване за следващата година ще се стигне до минимум 20% намаляване на прогнозните месечни лимити на болничните заведения, които трябва да направи Касата. 
Евгений Душков: Или някой не прави разликата между делегиран бюджет и прогнозно-индикативен, или, ако наистина мисли за делегиран бюджет, това значи, че на другия ден, когато свършат парите на този бюджет, трябва да спре болницата да приема пациенти.

Според д-р Цветан Райчинов, председател на Българския лекарски съюз, през следващата година най-неизрядният платец на здравни вноски ще бъде държавата. Той не вижда къде в предвидените реформи са заложени суми за преструктуриране на болниците.
Цветан Райчинов: За това, което се говори – реформа и т.н., закриване на не знам колко болници, добре, сигурно така трябва. Къде отиват тези хора, това са 4000-5000 човека – лекари, медицински сестри, санитари.

От Лекарския и Зъболекарския съюз заявиха, че според тях здравното министерство не е защитило в достатъчна степен интересите на лекарите при планирането на реформите, с които прекалено се бърза.

По публикацията работи: Мая Данчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна