Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите ще бъдат уведомени за отказа от имунитет на Сергей Станишев

Очаква се председателят на Народното събрание Цецка Цачева да уведоми депутатите за постъпилото писмено заявление от Сергей Станишев за отказ от имунитета си на народен представител.

Заявлението е във връзка с искането на главния прокурор Борис Велчев за снемане на депутатския имунитет на Станишев, за да бъде разследван за това, че е загубил документи и материали, съдържащи информация, представляваща държавна тайна.

Според правилника на Народното събрание, когато народен представител сам се откаже от имунитета си не се изисква разрешението на депутатите за възбуждане на наказателно преследване. В случая след като Сергей Станишев е дал писменото си съгласие, председателят на Народното събрание има задължението да уведоми незабавно главния прокурор и да информира народните представители на първото пленарно заседание след постъпване на заявлението за отказ от имунитет.

Преди две седмици в съобщение до медиите самият Станишев заяви, че при поискване от прокуратурата ще се откаже от имунитета си, воден от желанието за истинска проверка по случая с изнасянето на класифицирана информация.

По публикацията работиха: Ваня Вълкова, Лили Царева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени