Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чешкият Конституционен съд ще се произнесе относно Договора от Лисабон

Днес се очаква окончателното решение на чешкия Конституционен съд по жалбата на групата сенатори срещу Договора от Лисабон в целия му текст. Положително решение на петнайсетте съдии беше едно от условията на чешкия президент Вацлав Клаус, за да подпише и така да завърши ратификацията на Договора в последната страна-членка в Европейския съюз. В края на миналата седмица европейските лидери приеха поисканите от президента Клаус гаранции, които предвиждат изключване на страната му от Хартата за основните човешки права.

Междувременно групата сенатори внесоха за трети път в петък допълнителен доказателствен материал към мотивите по иска, настоявайки за "автентично" тълкуване на чешката конституция.

Откритото изслушване на мотивите с доказателствата и на заключителните речи на страните по ратификацията приключи преди седмица на 27 октомври. Затова поредното трето внасяне на допълнителни материали по жалбата беше неочаквана и според експертите "нестандартна" за съдебната процедура. Това обаче няма да промени хода на заседанието и произнасянето на окончателното решение на Конституционния съд. Макар сенаторите да защитават новата стъпка като тяхно право, експертите прогнозират, че са изчерпани всички възможности за процедурни хватки. Сенаторите недоволстваха още от съдебната процедура и проевропейския натиск върху председателя Павел Рихетски и Съда в Бърно.

Групата от общо 19 сенатори, подписали жалбата и мотивите по делото, оспорват пълния текст на Лисабонския договор, както и отделни членове на Маастрихтския и на Римския договор. Според сенаторите Европейският съюз ще се превърне в "супердържава" и ще ограничи националния суверенитет.

Мотивите на сенаторите бяха подкрепени и от президента Вацлав Клаус, който за разлика от първото дело този път не присъства в съдебната зала.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна