Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гордън Браун призова за налагането на данък върху финансовите сделки

Великобритания призова днес да бъде обмислен данък върху финансовите трансакции, за да бъде предпазена финансовата система от поредна криза и настоя финансовите министри от Г-20, които са се събрали на среща в Шотландия, да се споразумеят за начини за поемането на разходите за борбата срещу климатичните промени.

Британският премиер Гордън Браун заяви пред финансовите министри от Групата на двадесетте най-богати и най-бързо развиващи се държави, че е време да се обмисли глобален финансов данък, подобрен на застрахователна такса върху трансакции или несигурни капиталови споразумения.

Браун, който е домакин на срещата на Г-20, посочи, че е време "да обсъдим дали се нуждаем от по-добро социално и икономическо споразумение, което да бъде отражение на глобалната отговорност на финансовите институции към обществото".

Браун изтъкна, че Великобритания няма да действа сама и че взетите мерки трябва да бъдат приложени от всички водещи финансови центрове. Трябва да се заздравят и съществуващите мерки, за да се засили стабилността на международната финансова система, добави той.

По публикацията работиха: БТА, АФП
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени