Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Й. Грозев призова за дебат относно структурата на съдебната система

Адвокат Йонко Грозев призова за цялостни дебати за структурата на съдебната система с акцент мястото на прокуратурата. Повод за този призив стана последното решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, с което България беше осъдена да изплати 30 000 евро на роднините на бившия военен прокурор Николай Колев.

Йонко Грозев представляваше роднините на убития през 2002 година прокурор в претенциите им, че бившият главен прокурор Никола Филчев е възпрепятствал разследването за смъртта на Колев.

"Последиците от това структуриране, факт е, че срещу главния прокурор на практика е невъзможно да бъде водено наказателно производство дори и да има достатъчно данни за това, че е извършено престъпление. Конкретният случай, за който Европейският съд казва, че има достатъчно данни, които не са опровергани напълно като несериозни от българското правителство, нещо, което не беше възможно, за да се налага едно ефективно разследване. Такова ефективно разследване не се е случило, поради което Европейският съд прие, че има нарушение на правото на живот – задължението на държавата да разследва ефективно убийство. И един от анализите на Европейския съд беше за това, че в много от случаите, които са изложени, случаи, в които има данни за възможно извършено престъпление от страна на главния прокурор, никога и по никакъв начин не са разследвани. Другият проблем, който не е част от анализа, е, че тази позиция на главния прокурор на практика затруднява изобщо осъществяването на ефективна наказателна политика", коментира Грозев.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.