Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Годишнината от падането на Берлинската стена ще бъде отбелязана и на площад "Конкорд" в Париж

 

В Париж премиерът Франсоа Фийон ще присъства на тържествен концерт на площад „Конкорд“ по случай годишнината от падането на Берлинската стена; президентът на Франция Никола Саркози е официален гост на честванията в Берлин.

Над сто артисти ще участват в спектакъла на Площад "Конкорд", сред тях са 27 виолончелисти от различни европейски страни, които ще напомнят за историческия концерт на Мстислав Ростропович пред рухващата стена между двете системи. Архивни кадри от събитието ще бъдат прожектирани по фасадите наоколо. Тържеството ще завърши със светлинен спектакъл по бул. „Шанз Елизе“. Символично ще бъде срутен макет на Берлинската стена на бул. „Рошшуар“.

Това щедро отбелязване на годишнината е опит за компенсация за някогашното резервирано отношение на Франция и нейния тогавашен президент Митеран към перспективата за обединение на Германия, както обясни френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш.

За да се хвърли повече светлина върху френските реакции по време на събитията, Париж отвори преждевремено дипломатическите архиви на страната от 1989 г.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени