Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Днес германската столица чества 20 години от падането на Берлинската стена, пише Независимая газета. "Обещанията, които президентът на Съветския съюз Михаил Горбачов получи от президента на САЩ Джордж Буш старши, че "НАТО не ще се придвижи нито с метър на изток", си останаха само думи", констатира изданието. Руският президент Дмитрий Медведев заминава днес за Берлин, където ще участва в тържествата, пише Росийская газета. В интервю за германското списание Шпигел Медведев си спомни събитията от онези години и призна, че не всички надежди са се сбъднали. В Европа се появи нова разделителна стена - "Шенгенската", се казва в коментар в Правда.

Стотици хиляди хора се очаква да се съберат в центъра на Берлин, съобщава Гардиън. Тържествата в Берлин, които ще съберат заедно европейски лидери и други световни знаменитости, се очаква тази вечер да достигнат кулминационна точка със събарянето на редица от 1000 огромни плочки домино, което ще пресъздаде верижния ефект на събитията от 1989 г., последвано от фойерверки.
След като изслушат песента "Ние сме едно", която ще закрие тържествата край Берлинската стена довечера, европейските лидери ще влязат в битка за най-високите постове в ЕС, пише Таймс. Задкулисната политика за избирането на първия президент и първия външен министър на ЕС, далеч от погледите на гласоподавателите, може би е в разрез с големите надежди за демократична и обединена Европа, които се родиха преди 20 години на същото това място, коментира вестникът.

Нова стратегия за Афганистан, която може да доведе до изтегляне на британски войски от бивша твърдина на талибаните в северната провинция Хелманд незабавно предизвика спорове, пише Таймс. Според високопоставен източник в НАТО, планът за изтегляне ще бъде обсъден, ако предложението за подкрепления, което в момента проучва президентът Барак Обама, не бъде одобрено.

На личните лекари ще бъде препоръчано за прекратят предписването на антибиотици в случаи на кашлица или настинка, отбелязва Дейли Телеграф. Експерти от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията твърдият че предписването на ненужни лекарства в повечето случаи води до повишаване броя на инфекциите, устойчиви на антибиотици.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна