Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 години от началото на българския преход към демокрация

 

Днес се навършват 20 години от свалянето от власт на Тодор Живков. Дата, която се приема за начало на българския преход към демокрация. Какво се случи на 10 ноември 1989 година?

Поредният пленум на ЦК на БКП – на сутрешното заседание Тодор Живков произнася своето слово за хода на преустройството. Ясно е, че промени ще има.
*Тодор Живков: Тази схема на развитие у нас вече от две години почва да се руши. Руши се, руши се, руши се... И никой не може да я предотврати.
Преустройство – да, но...  Има някой неща, на който никога нашата партия няма да отстъпи. Това е проблемът и ценностите на социализма, защото когато говорим за преустройство, ние говорим да преустрои социализмът. Щом се ликвидира социализмът, какво ще преустройваш?

Изненадващо следобед Георги Атанасов прави предложението другаря Тодор Живков да бъде освободен от поста му на партиен лидер. Политбюро единодушно решава да предложи на Централния комитет да приеме молбата на другаря Тодор Живков за освобождаването му като генерален секретар на централния комитет на партията и член на политбюро, както и да предложи на Народното събрание да го освободи като председател на държавния съвет на Република България.
Предложението е прието единодушно, а начело на партията застава тогавашният министър на външните работи Петър Младенов. С обещания за демократизация и свобода на личността и с благодарности към вече бившия първи за дългогодишната му вярна служба към партията, започва българският преход.

Седмица по-късно на 18 ноември на площад „Александър Невски” в София се провежда първия митинг на опозицията, белязан от ентусиазма и големите надежди на десетки хиляди хора за промяна, гласност и демокрация.

____________

* Думите от речта на Тодор Живков са от Златния фонд на БНР

По публикацията работи: Анелия Иванова; БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна