Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БАН: Проектобюджет 2010 е прекалено предпазлив по отношение на макроикономическата рамка

Проектобюджетът за следващата година е прекалено предпазлив по отношение на макроикономическата рамка. Това е оценката на икономистите на БАН по предложението на кабинета за Закона за държавния бюджет.

Формулираната макроикономическа среда ще бъде неблагоприятна за заетостта, каза заместник-изпълнителният директор на Института по икономика Искра Белева. По думите й заетостта е намаляла със 72 хиляди души, сред които 64 000 наети, 3000 самонаети и 5000 работодатели, а хората ще реагират на ситуацията като потърсят спасение в три посоки.

Искра Белева: Единият буфер е трансферът на заетост към сивата икономика, трансфер на заетост към селското стопанство. Забележете, в момента той се реализира и вчера, мисля, че аграрният министър каза, че селското стопанство е единственият засега сектор, който генерира растеж. И третият ни буфер е имиграцията – отработена политика, много добре позната. Хората се спасиха така от предходната криза. Мисля, че тук нещата са ясни, принципът – всеки се спасява, както сам намери за добре.

Според бившия директор на НОИ Йордан Христосков намаляването на осигурителната тежест с 2% е в противоречие с проектобюджета за 2010.
Йордан Христосков: Ако имаше достатъчно кураж, правителството можеше да въведе поне за 2010 г. прогресивно подоходно облагане или просто да въведе две скали – 10% и 15% или 10% и 20%. Също така, не трябваше да въвежда намаление на осигурителните вноски, защото тези 400 млн. лв., разпределени между работещите и работодателите, са капка в морето за стимулиране на икономиката или пък за запазване на работни места. В индивидуалния бюджет обаче на домакинствата е важно да бъде въведено, пак за една година, необлагаем минимум. Ето начин, по който можеше 2010 г. да се получи по-добър баланс между приходи и оцеляване на населението.

Христосков обаче подчерта, че за първи път в бюджета най-добре са защитени възрастните и самотни хора. Слабостите в социалната част са премахването на обезщетенията за майките студентки и майките на близнаци, както и запазването на нивата на обезщетенията за безработица.

400 млн. лв ще загубят българските общини от бюджета за догодина. Това е изчислил икономистът от БАН Стефан Иванов. Според него проектобюджетът блокира децентрализацията на общините, лишава ги от собствените приходи от приватизация и данъци по сделките с имоти. Бюджетът двойно намалява държавните субсидии за капиталовите разходи, преустановява подомагането на общините с финансови проблеми и ограничава средствата за зимното почистване и за поддържането на общинските пътища.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени