Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политически позиции по въпроса с искания импийчмънт на президента изразиха от БСП и СДС

Исканията за импийчмънт на президента Георги Първанов имат пряко отношение към промяна на държавното устройство и функционирането на политическата система. Това каза Бойко Великов от Изпълнителното бюро на БСП. Той представи политическата позиция на партията по исканията.
Бойко Великов: Исканията на ДСБ и партия „Атака” за импийчмънт на президента ние оценяваме като поредния опит за груб натиск върху президента и президентската институция. Според нас исканият импийчмънт представлява един политически тест, на първо място, разбира се, Народното събрание. Опитите за отстраняването на президента са свързани с всички политически последици, които следват. Заявките, които бяха направени, включително и от представители на Политическа партия ГЕРБ за предсрочни избори, не може да ги разглеждаме отделени от този въпрос, който се заявява точно сега, така че не можем да не търсим логическа връзка във всички тези проблеми, които се поставят, имайки предвид възможностите за тяхното реализиране – десницата в момента има 162 гласа, които са едно достатъчно класифицирано мнозинство в НС.

Националния съвет на СДС реши, ако в НС започне събирането на подписи за свалянето на президента от длъжност, партията да подкрепи подписката.
Депутатът Димо Гяуров обясни, че тази идея не е консултирана с тях и допълни, че не приема лековато да бъдат използвани възможностите, които предвижда Конституцията.
Димо Гяуров: На този етап от онова, което ние известно, до настоящия момент, подобна процедура не би издържала в Конституционния съд, защото е необходимо 161 депутата, най-малко, да направят предложение до Конституционния съд и минимум седем от най-малко девет конституционни съдии да гласуват „за”. Аз бих предложил да изчакаме известно време, да видим какви аргументи ще представят нашите партньори, да проведем обсъждане и с ГЕРБ и в резултат на тези разговори, ние ще избистрим достатъчно ясна позиция.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна