Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Стефанов: Запълването на бюджетния дефицит не бива механично да се поделя между НАП и митниците

Запълването на бюджетния дефицит, който е около 500 милиона лева, не бива механично да се поделя като отговорност между НАП и митниците. Това заяви ръководителят на данъчните Красимир Стефанов. Данъчен номер едно отчете, че до края на годината агенцията ще събере около 13 милиарда лева приходи, колкото е събрала и през 2008 година. "Това, че не можем да изпълним бюджета, това са нереално завишените параметри на бюджета от миналото правителство," каза Стефанов.

В отговор на въпроса дали минуса от половин милиард, ако се подели на две – 250 милиона да намери начин да събере Агенция „Митници” и 250 милиона да събере приходната агенция за последните три месеца, може да се постигне, Стефанов отговори: "Не може чисто механично да се разделят нещата на две, трябва да се отчита колко ефективно е събирала приходите си НАП и колко ефективно е събирала приходите си Агенция „Митници” и тогава да се правят някакви разделения. Така че чисто механично на две не могат да бъдат разделени цифрите."

Красимир Стефанов не коментира дали двете агенции могат да вкарат половин милиард до края на годината допълнително: "Задачата, която е поставена пред НАП, ние ще я изпълним, за митниците не мога да кажа нищо," подчерта той. 

От Световната банка, която осигури основното финансиране за реформата в данъчната администрация, отбелязаха, че от 2002 г. досега събираемостта на налози се е увеличила значително. Отчетоха, обаче, и негативи - незавършената информационна система на данъчните, както и липсата на централна сграда на НАП в София.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна