Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Фидосова: Процедурата по импийчмънт не е полезна за страната ни

Процедурата по импийчмънт на президента няма да е полезна за страната ни, защото ще навреди на имиджа на България пред света, заяви Искра Фидосова, съпредседател на парламентарната група на ГЕРБ:

Това е една изключително тежка и сериозна процедура, особено в момента, в един толкова тежък момент за страната ни – тежка финансово-икономическа криза, липсата на достатъчно средства за Бюджет 2010, това, което наследихме от предишното управление, имиджът, който вече във външнополитически аспект на България е положителен, в момента такава дестабилизация на страната не е необходима.

Според Бойко Великов от Коалиция за България, искането на извинение от президента е търсене на мотив да се излезе от процедурата по импийчмънт. Той е на мнение, че атаката срещу Конституцията и дестабилизирането на институциите ще доведе до циклични политически кризи.

Мисля, че в Конституцията е постигнат един добър баланс на властите. Колкото и да се опитват опонентите на тази Конституция да реагират на това, мисля, че тя доказа през годините, че има един добър баланс на властите, без да се дава тяжест на една от тях, достатъчна тяжест, за да се премине към едно авторитарно управление.

От РЗС ще настояват за импийчмънт на президента, въпреки че премиерът Борисов промени позицията си, като каза, че моментът не е подходящ. В кулоарите на парламента лидерът на РЗС Яне Янев обясни, че от проведените вчера консултации е станало ясно, че ГЕРБ няма особено желание да осъществи процедурата:

Ние от РЗС сме единствените, които имаме последователна позиция спрямо този президент. Тя е изразявана от мен в качеството ми на зам.-председател на ГЕРБ в 40-тото Народно събрание, изразявана е по-късно, когато бях председател на РЗС пак в 40-тото Народно събрание, изразявана е и сега.

Ние искаме не само импийчмънт на Първанов, но импийчмънт на цялата посттоталитарна държавна система. Искаме Велико народно събрание и нова Конституция.

По публикацията работи: Хоризонт
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна