Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия трябва да стане световна държава на принципно нова основа

Русия трябва да стане световна държава на принципно нова основа, а не да се опира на постиженията от миналото и на примитивното суровинно стопанство. Това заяви президентът Дмитрий Медведев с своето близо двучасово послание пред Федералното събрание.

„Ние ще преодолеем нашата изостаналост и корупцията, защото сме силен и свободен народ, достоен на нормален живот в съвременно процъфтяващо демократично общество”, посочи Медведев.

По думите му, време е архаичното общество, в което вождовете решават вместо всички, да бъде сменено с общество на свободни и отговорни хора. Според Медведев, Русия трябва да се откаже от навика да живее за сметка на износа на суровини и да се пребори с „позорно ниската конкурентна способност” на своята индустрия. От модернизацията и технологичното обновяване зависи оцеляването за Русия в съвременния свят, изтъкна президентът.

По думите му, трябва да се преосмисли ролята на държавата в икономиката, включително в стратегическите отрасли. В тази връзка Медведев изтъкна, че държавните корпорации нямат бъдеще. В международен пран президентът Дмитрий Медведев изтъкна, че Русия ще насочи усилията си за постигане на договор за европейска сигурност.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна