Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обама ще уточнява военното присъствие в Япония и отношенията с Токио

Президентът на САЩ Барак Обама започна двудневно посещение в Япония, по време на което ще се опита да изясни някои спорни двустранни въпроси, свързани с пребиваването на американски войски в Япония и да уточни какви ще са отношенията между двете отдавнашни съюзнички при новия японски премиер Юкио Хатояма, който иска да задълбочи връзките на страната си с Азия и да води по-независима от Вашингтон външна политика.

Утре американският президент ще произнесе реч за отношенията на САЩ с Азия и ще се срещне с император Акихито и съпругата му Мичико, след което ще отпътува за Сингапур за форума на регионалните лидери. По-нататък той ще посети Китай и Южна Корея.

Един от деликатните въпроси е бъдещето на американската военновъздушна база на остров Окинава, която местните жители искат да се махне. Вашингтон беше договорил с предишния японски кабинет, че базата ще бъде прехвърли на друго място на острова, но новото правителство не е заявило твърдо, че ще спази ангажимента.

Вашингтон иска също така Токио да продължи да помага на операцията в Афганистан, но Хатояма каза, че няма да поднови мандата на японските кораби, осигуряващи гориво за афганистанската мисия.

Това ще са първите визити на Обама като президент в Азия и целта им е да се подчертае, че САЩ са сериозно ангажирани с тази част на света, след като години наред вниманието им към региона бе сведено главно до ислямската заплаха.

По публикацията работи: Световните агенции
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна