Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес е ден за размисъл преди утрешните частични местни избори

Днес е ден за размисъл преди утрешните частични местни избори за кмет в София-град, район Панчарево, Правец, Разлог и село Белгеж, Плевенско. Напълно забранена е агитацията и провеждането на предизборна кампания в шестте населени места. В деня на размисъл вестници, радия и телевизии също имат забрана да излъчват и публикуват агитационни материали, припомня говорителят на Комисията за местни избори Бисер Троянов.

"Забраната за провеждане на предизборна кампания се отнася и за националните медии, в това число радио и телевизия и за районите, където става разпръскване на техния сигнал, независимо от обстоятелството, че там не се провеждат избори, тъй като целта е избирателите, които гласуват, да не бъдат повлияни в последния предизборен ден от такава предизборна кампания. Поначало е забранена и възможността на други избиратели, които не живеят на територията на района, провеждал избор, да участват в гласуването", заяви Троянов.

Жалбите за нарушения се подават в Общинските избирателни комисии. Сигналите за покупко-продажбата на гласове се подават от МВР и прокуратурата, припомня Бисер Троянов.

"Купуването и продаването на гласове е престъпление, а всички данни за извършено подобно престъпление следва да бъдат адресирани до компетентните органи, разследващи едно подобно деяние – това са органите на полицията, както и дежурният прокурор, който е на разположение в съответния съботен и неделен ден", допълни Траянов.

Още днес следобед полицията ще поеме охраната на Секционните избирателни комисии, след като там бъдат доставени всички изборни книжа и материали. Утре изборният ден в шестте населени места започва в 6.00 часа сутринта и продължава до 19.00 часа вечерта.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна