Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иран не се е отказал от замяната на уран в чужбина

В Иран началникът на генералния щаб Хасан Фирузабади подкрепи предложението на МААЕ за замяна на една част от ирански слабообогатен уран срещу ядрено гориво. В същото времер Турция съобщи, че е готова да складира на своя територия ирански уран.

Техеран запазва на масата за преговорите с Международната агенция за атомна енергия опцията за замяна на уран с чужбина, въпреки че предпочита да закупува директно ядрено гориво за реактора си за научни цели. Иран предложи агенцията да бъде натоварена да контролира слабообогатения уран, който да бъде складиран на ирански остров в Персийския залив или в друга страна, като Турция, с която отношенията особено се затоплиха в последно време. Анкара подкрепя диалога между Иран и Г-6 / 5-те страни постоянни челенки на Съвета за сигурност и Германия/ и многократно изяви готовност да посредничи.

Турският министър на Енергетиката Танер Йилдиз заяви вчера, че за Турция не представлява проблем и не може да откаже да складира ирански уран, обогатен до 3,5% в рамките на споразумението, предложено от Международната атомна аганция. От своя страна Вашингтон желае да даде малко повече възможност за маневриране на Иран в преговорите по ядрения му проект. САЩ са съгласни с идеята за складиране на ирански слабообогатен уран в една или друга страна, между които и Турция.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени