Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Експлозия в склад за боеприпаси в Русия причини голям пожар

Двама души се смятат за безследно изчезнали, а трима са в тежко състояние след пожар в склад за боеприпаси в руския град Уляновск на 700 км източно от Москва. На територията на военното поделение е имало няколко хиляди вагона с артилерийски снаряди, складирани там за да бъдат обезвредени.

След 10 часа борба с огъня, пожарът е бил локализиран едва в полунощ местно време. Двете предполагаеми жертви са пожарникари от военното поделение, които първи се оказали на мястото на инцидента. На повече от 40 души е оказана медицинска помощ, като състоянието на трима от тях е тежко. По предварителни данни, пожарът възникнал в един от цеховете за утилизация на боеприпасите и бързо се прехвърлил в съседно складово помещение. Парчета от взривяващите се муниции са летели в радиус от 5 километра.

Над три хиляди души е трябвало спешно да бъдат евакуирани от района. Нанесени са щети на много жилищни сгради в непосредствена близост до експлозията. Като по чудо градът се разминал с много по-голяма трагедия след като пожарникарите успели да отрежат пътя на огъня към основните складове, където се съхранявали хиляди вагони с артилерийски снаряди.

Кметът на Уляновск опроверга съобщенията, че в поделението е имало и химически боеприпаси. Сапьорите, които претърсват поделението и неговите околности, вече са открили шест невзривени снаряда.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна