Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив са готови за предстоящата проверка на ЕК

 

Летищата в София, Варна, Бургас и Пловдив са готови за предстоящата проверка на ЕК. Нейни представители ще проверят как четирите основни летища у нас се подготвят за присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Министрите на транспорта Александър Цветков и на вътрешните работи Цветан Цветанов инспектираха подтоговката на летище София.

Въпреки натрупаното изоставане от година и половина, всички съоръжения, необходими, да се отговори на изискванията, са изпълнени, посочи министър Цветанов. Около 300 000 лв. са вложени досега само за инфраструктурата, отбеляза той и подчерта, че няма компромис в изпълнението – всичко е изпълнено по предписанието. По думите на министър Цветанов по Шенген компромиси не може да има и не са направени, защото това не е политическо споразумение, а трябва да бъдат изпълнени всички ангажименти за надеждна външна граница. Цветанов съобщи, че до момента не е удовлетворен напълно от работата, защото Шенген е приоритет, който държавата е извела като такъв още 2007 г., когато е започнало усвояването на парите от ЕК.

На 19 и 21 ноември се очаква проверката на ЕК. Проверяващите ще следят изпълнението на всички мерки, свързани с разделянето на потока на пътници от чужбина, осигуряването на помещения за лица, недопуснати на територията на страната или поискали убежище и за инфраструктурни и комуникационни връзки.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени