Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Русия проявяват разбиране относно желанието на българското правителство да проучи общите енергийни проекти

В Русия проявяват разбиране относно желанието на новото българско правителство да проучи доколко са ефективни общите енергийни проекти. Това заяви на пресконференцяи в Москва депутатът от Държавната дума Валерий Драганов. Според него българската позиция по никакъв начин не е довела до политически усложнения в двустранните отношения.
Според Валерий Драганов, който е и съпредседател на първия Българо-Руски инвестиционен форум, „Южен поток” е изгоден бизнес проект и това се доказва и от желанието на други държави да се включат в него. Той коментира и българската позиция за допълнително проучване на ефективността на енергийните проекти.
Валерий Драганов: Бившето руско ръководство, парламентарните ръководители, руското външно министерство бяха сдържани в своите оценки за решението на България да преразгледа проектите и това даде на бизнеса правилен знак да не бърза с изводите и да не преразглежда своите плановете. Сега, когато работата по „Южен поток” продължава, стана ясно, че и двете страни са проявили максимална коректност и уважение.

Темата за газопровода беше коментирана днес и от друг руски депутат – Валерий Язев, който е и президент на руското газово дружество. Пред български журналисти той заяви, че за България е изгодно да участва в проекта „Южен поток”, тъй като ще получава средства от транзитните такси и ще има правото на първия при използване на транспортирания газ за вътрешно потребление.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна