Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов: Бюджет 2010 беше разработен в трудни икономически условия

Бюджетът за 2010 година беше разработен в трудни за страната ни икономически условия. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на обсъждането на проектобюджета в Народното събрание. По думите на министър-председателя той е балансиран и е в подкрепа на усилията за възстановяване на икономиката на страната, както и доказателство, че публичните разходи са под контрол.

"За осигуряване на стабилна бюджетна позиция и ограничен финансов ресурс, усилията на правителството ще са насочени в няколко насоки - засилване на фискалната дисциплина, оптимизиране и приоритизиране на разходните политики, повишаване събираемостта на приходите и постигане на балансиран национален бюджет за 2010 година. Друг основен стратегически приоритет е оптималното и ефективно разпределение на публични ресурси, включително и средствата от европейските фондове, с цел повишаване на конкурентоспосбността и ускоряване на реалната конвергенция на българската икономика към средните нива на ЕС", посочи Бойко Борисов.

Приоритет в бюджета за 2010 година, по думите на премиера, са социалното осигуряване, образованието и околната среда. Там ще бъдат насочени и най-много средства. 2,5% от БВП правителството осигурява за изплащане на пенсии за следващата година. Предвижда се да бъдат увеличени добавките на пенсиите за хората над 75 години, както и вдовишките добавки. Това ще стане в средата на следващата година. С 0,1% от БВП се увеличават и парите за образование. Повече ще са и средствата за околна среда. Правителството предвижда мащабно строителство на канализации, пречиствателни станции, депа и обновяване на ВиК мрежата. В размер на 2,6 милиарда лева ще са парите за здравеопазване през 2010 година.

В изказването си пред депутатите Бойко Борисов каза още, че догодина се очаква Брюксел да възстанови близо 600 милиона лева за директни плащания. Според финансовия министър Симеон Дянков бюджетът за догодина е най-силната заявка за влизане на България в Еврозоната.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени