Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бюджет 2010 мина на първо четене в парламента без дебати

Бюджет 2010 беше приет на първо четене в Народното събрание без дебати. „За” гласуваха 135 депутати, 44 бяха „против”.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов каза, че депутатите са се споразумели за намаляване на срока за връщане на ДДС на фирмите. Синята коалиция предлага още икономии на бюджетни разходи. Това ще стане чрез съкращаване, свиване и сливане на структури, намаляване на администрацията и на ръководните длъжности, особено в сектор „Сигурност”. Иван Костов предложи от догодина хазартът да се облага с 15%, вместо досегашните 12%. От Коалиция за България определиха бюджета като „антисоциален”.
Според финансовия министър Симеон Дянков депутатите са разбрали, че това е единственият начин за справяне с икономическата криза, за което финансовият министър им благодари.

"Това е единственият начин България в 2010 година да се справи с икономическата криза и да се изведе от нея колкото се може по-бързо. Разбира се, че се разбира сериозността, всички депутати това го отчетоха, затова, както виждате, самият дебат беше сравнително кратък. Това показва, че нашата подготовка в последните два-три месеца, всичките обяснения защо това е единственият начин за излизане от кризата, и не само да излезем от кризата, а да запазим стабилността на валутния борд и да влезем с най-бърз ход, което това също ни помага много, в Еврозоната. В последните три-четири месеца ние всеки ден говорим как това е най-важната икономическа политика на правителството, защо се подготвя такъв бюджет, защо това е единственият възможен бюджет в момента за България.

Средствата са достатъчни и въобще средства за социалната сфера ще има достатъчно, така че да се справим с кризата. И фактът, пак, че депутатите ясно разбраха, че това е единственият възможен начин за колкото може по-бързо решение, така че вече моето министерство от декември да почва да работи по разпределението на бюджета, така че да сме готови за започването на следващата година, е най-добрият начин," изтъкна Симеон Дянков.

"Единственото, което опозицията може да каже, е „те са профукали парите и затова са ни оставили на дефицит, а ние най-отговорно се справяме”, добави Дянков.

От своя страна вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че с гласуването опозицията признава тежкото наследство.

"От 1989 година не е имало такъв начин на приемане на бюджета, което означава, че опозицията признава тежкото наследство и амбицията, която си поставя новото българско правителство да излезе от кризата с по-сигурна държава и с основни приоритети, които си поставяме в план за действие на българското правителство.
Лидерът на БСП Сергей Станишев обяви след края на пленарното заседание, че Коалиция за България не е участвала в дебатите по проектобюджета, защото управляващите не са допуснали да се дебатира още в парламентарните комисии. Самият Станишев не е бил в пленарната зала при гласуването на бюджета, защото по думите му не е намирал смисъл за това. 

"В последните месеци нееднократно сме констатирали, че българският парламент не работи ефективно и прозрачно", каза Станишев и допълни, че в парламента няма дискусии, няма закони, които се приемат след сериозни обсъждания. По същество, според Станишев, парламентът се е превърнал в една обикновена машина за гласуване на управляващата коалиция и по-конкретно на правителството и на министър-председателя.

По публикацията работи: БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени