Eмисия новини
от 22.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕС и Русия се надяват скоро да подпишат нов пакт за сътрудничество

В Стокхолм приключи срещата на върха между Русия и Европейския съюз. Руският президент Дмитрий Медведев изрази надежда, че скоро ще бъде подписан нов пакт за икономическо сътрудничество между Москва и Брюксел:

"Обсъдихме работата по пакта за сътрудничество между Русия и Европейския съюз. Нещата не вървят зле. Вече тече съгласуването на документа по отделни точки и сфери и се надявам, че в най-скоро време ще постигнем съгласие по окончателния текст на споразумението.", каза Медведев. 

Председателят на ЕК Жозе Мануел Дурау Барозу призова в споразумението да бъдат включени ясно формулирани условия за сътрудничество в областта на енергетиката, за да не се стига до нова газова криза.

"Ние наистина сме взаимно зависими в областта на енергетиката. Пускането в действие на механизма за ранно предупреждение за енергиен недостиг, ще осигури важна информация и ще увеличи доверието между Русия и ЕС по този проблемен въпрос. Вярваме, че енергетиката може да е печеливш фактор както за Русия, така и за ЕС.", подчерта председателят на ЕК. 

Жозе Барозу призова отново Русия да подкрепи усилията за постигане на споразумение в борбата с климатичните промени в Копенхаген като се ангажира с конкретни действия за намаляване на вредните емисии.

Шведският премиер Фредерик Райнфелд, чиято страна председателства алианса, заяви, че проблемът със спазването на човешките права в Русия дава основания за загриженост на европейските лидери:

"Обменихме позиции по въпросите на развитието на човешките права, законите за защита и демокрацията в Русия. Най-вече ситуацията със защитниците на човешките права в Русия е все по-голяма причина за загриженост.", изтъкна Райнфелд.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.