Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отблокира 82 милиона и 563 хиляди евро по програма ФАР

Европейската комисия обяви, че отблокира замразените плащания по програма ФАР на обща стойност 82 милиона и 563 хиляди евро - само от България обаче зависи каква част от тях ще усвои. Парите ще се възстановяват от Брюксел „проект по проект”, след проверка на изрядността на извършените плащания, уточниха от Еврокомисията. Това ще важи за договори, сключени преди месец юли 2008 година, когато парите бяха замразени, а две от агенциите по ФАР загубиха акредитациите си.

При обяваването на решението от името на еврокомисар Оли Рен, говорителят на Европейската комисия Марк Грей заяви: "Днешното решение е резултат от сериозните усилия, положени от българските власти в близко взаимодействие с Европейската комисия. То показва, че България е приела сериозно препоръките на Комисията, и е подобрила управлението и контрола на еврофондовете. България обаче трябва да положи още усилия, най-вече по отношение на укрепването на законовата и съдебна защита срещу измамите и конфликта на интереси."

Грей добави, че след днешното решение, и след като неотдавна бяха възстановени плащанията по ИСПА и САПАРД, вече няма замразени европейски средства за България. Есперти припомниха, че над 260 милиона по ФАР са останали неусвоени, и страната ни вече е загубила възможността да се възползва от тях.

 

Премиерът Бойко Борисов обяви междувременно, че България ще получи веднага 64 милиона евро от спрените от Европейската комисия 323 милиона по ФАР. Брюксел отблокира 91 милиона евро от замразените пари по програмата, каза Борисов: "Едно писмо от г-н Оли Рен получихме днес. 323 милиона евро е казано, като резултат от конструктивния диалог установен между комисията и българските власти, комисията взе решение да вдигне мярката „временно спиране на плащанията”. Около 180 милиона лева влизат веднага в държавата. Свежи пари по програма ФАР. Или, казано по-простичко, на предишните им ги спираха, на нас ни ги пускат парите."

Средствата от Брюксел ще са за договори по програма ФАР, по които вече е било плащано с пари от бюджета. За да получи парите, страната ни се отказва от 39 милиона евро от спрените пари по ФАР, обясни Силвия Инджова, директор на дирекция „Национален фонд” във Министерството на финансите.

"Това са средства, от които България се отказва, за да може именно да получи тези свежи пари. Съотношението между двете изпълнителни агенции е 19 милиона за Централното звено за финансиране и договаряне в Министерство на финансите и 20 милиона за МРРБ," уточни Инджова.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна