Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Ковачки застава пред съда

Човекът с рекордната парична гаранция - Христо Ковачки, застава днес пред Софийския градски съд. Бизнесменът ще отговоря за данъчни престъпления на обща стойност 16 милиона лева.

300 хиляди лева за свободата на Ковачки поиска първоначално прокуратурата, съдът обаче намали паричната гаранция на 200 хиляди. Държавното обвинение разполага със100 страници обвинителен акт и 350 тома доказателства, за да убеди съдиите, че в периода февруари 2005 - юли 2008 година бизнесменът е сключвал фиктивни сделки за доставка на оборудване с няколко фирми. Според прокурорите, за целта той е получил данъчен кредит като е използвал документи с невярно съдържание.

Разследването срещу Ковачки започна преди малко повече от година. Неформалният лидер на ЛИДЕР видя в прокурорската активност опит да бъде спрян възходът на свързаната с него партия. Той отказа да плати дължимите налози на държавата и да си спести съдебния продес с твърдението, че е невинен.

"Не се занимавам с фиктовни сделки, а с реален бизнес, нямам притеснения, не бягам от отговорност, но очаквам обективната оценка на съда да покаже правотата ми", това са думите на  Ковачки в началото на процеса срещу него. Ако бъде опроверган, бизнесменът може да получи между 3 и 8 години затвор. Законът предвижда и възможност за намаляване на наказанието, ако той погаси задълженията си преди края на делото на първа инстанция.  

 

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна