Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата ще продължи да компенсира доходите на заетите на половин работен ден

И след Нова година държавата ще продължи да компенсира доходите на заетите на половин работен ден. Това обяви в Севлиево министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. Той се срещна с ръководството на общината, с представители на регионалните структури на министерството, синдикатите и бизнеса. По-късно преряза лентата на обновената детска градина в севлиевското село Петко Славейков.

Със средства от Държавния бюджет доходите на заетите на половин работен ден ще бъдат компенсирани за срок от четири месеца, уточни министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. По думите му, макар в бюджета за следващата година средствата за мерки на пазара на труда да са по-малко, с финансирането по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” парите през 2010-а ще бъда повече, отколкото през тази година.
Тотю Младенов: Ще имаме над 250 милиона лева допълнително по оперативната програма „Човешки ресурси”, която е предназначена за безработни, за заети лица, за квалификация, за обучение, за преквалификация.

До 2013 година по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси” трябва да бъдат усвоени 1, 220 милиард евро, като 38 процента от тях са заделени за мерки на пазара на труда, посочи министър Тотю Младенов.
Тотю Младенов: Пътят е само квалификация и преквалификация, за да могат работещите, безработните да бъдат по-пригодни за пазара на труда и да имат шанс да се реализират в нашите предприятия и да получават и по-високи доходи.

Според министъра на труда фактът, че работодателите у нас са обявили 5 200 свободни работни места, които остават незаети показва, че квалифицираната работна ръка е недостатъчна.

По публикацията работи: Велина Махлебашиева - кор. на БНР в Габрово
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна