Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според букмейкърите Херман Ван Ромпуй е с най-големи шансове за президент на ЕС

Непретенциозният премиер на Белгия Херман Ван Ромпуй може да се окаже приемлива кандидатура за най-високия пост в Европейския съюз, отбелязва тел. Букмейкърите съобщават, че неговата кандидатура изненадващо е с най-големи шансове на тазвечершното гласуване, на което лидери на страните от 27-членния блок ще изберат свой президент. Ван Ромпуй е на поста си по-малко от година, но вече е показал, че може да действа с "твърда ръка". Освен това не бие на очи и няма да засенчи лидерите на страните-членки на Евросъюза, към което, както той сам заявява, не се стреми.

"Нашата цел не е да бъда звезда в Европа, това не е целта и на Белгия по време на председателството й; целта ни е да имаме една по-силна Европа в края на нашия мандат.", изтъква Ван Ромпуй.

Смята, се че британският премиер Гордън Браун се противопоставя на кандидатурата на Ван Ромпуй, който подкрепя въвеждането на европейски данъци. По този начин белгийският лидер - описван повече като прагматичен, отколкото като харизматичен, може да не успее да спечели поста, въпреки уменията си да постига консенсус.

Компромисният кандидат може да се окаже бившият латвийски президент Вайра Вике-Фрайберга, наричана "Желязната лейди" от Изтока. Самата тя оценява, че би имала добри шансове да спечели, ако президентът се избираше директно от гражданите на Европейския съюз. Според нея, полът не е от значение, докато откритостта е:

"Мисля, че малко повече прозрачност и откритост са препоръчителни. Особено, като се има предвид, че това е първият път, когато си позволяваме подобно усилие. Това би било чудесна възможност да направим процеса по-открит и действително да отговорим на нуждите и стремежите на гражданите да бъдат информирани какво се случва във висшите кръгове на властта."

Вече изглежда малко вероятно бившият британски премиер Тони Блеър да спечели вота за поста, тъй като губи подкрепа за кандидатурата си.

По публикацията работиха: Euronews, Димитър Пенков - БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна