Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ян Фишер: Преговорите за ръководните постове на ЕС ще са "драматични"

Чехия не обяви коя от кандидатурите за новите постове в Европейския съюз- президент и т.нар. външен министър,  ще подкрепи на започващата тази вечер среща на върха в Брюксел. Страната ще бъде представлявана от премиера Ян Фишер, който очерта параметрите на желаните нови лидери и на преговорите, които очаква да продължат до късно тази нощ.

Първият президент на ЕС трябва да бъде политически  лидер, но с  комуникативни умения, модератор. Чехия би подкрепила кандидат от страна в “региона Централна Европа и членка на НАТО”. Списъкът е дълъг, със силни кандидатури, но преговорите по него още “не са затворени, приключени”-заяви Фишер. Най-вероятно те ще продължат и днес, “драматично” и през нощта, може би до петък, прогнозира чешкият премиер.

Регионът  на Централна Европа вече има свой представител на висок пост – председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, припомни чешкият премиер. Това най-вероятно ще отслаби т.нар “регионален критерий” при дебатите в Брюксел.

В тези сериозни преговори за институционалната реформа след окончателната ратификация на Договора от Лисабон  ще се гледат различни критерии - разположението на силите и интересите  в Европа в посока “север-юг” , “запад-изток”, “малки-големи”, “стари –нови“ страни-членки.

Фишер не обяви и кое от имената , сочени като фаворити за поста първи дипломат на ЕС , ще получи чешкия глас.  Важи правилото “нищо не е решено или договорено, докато  не е договорено” , стана ясно и от думите на  премиера на Чешката република.

Страната няма яснота и за разпределението на ресорите  в новата Европейска комисия, като Фишер очаква реално тя да започне работа до началото на февруари - след съответните процедури по препитването на номинираните и гласуването в ЕП. Чехия издигна кандидатурата на Щефан Фюле –настоящ министър по европейските въпроси. При представянето си  пред чешките депутати той обяви като интересни за него и страната му ресорите  разширяване, енергетика или транспорт. За първия ресор претенции заяви и  българският кандидат за еврокомисар  д-р Румяна Желева.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна