Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български институции изпратиха възражение до ЕК заради наказателната процедура срещу България

Министерствата на външните работи и на околната среда и водите заедно със Столичната община са изпратили възражение до Европейската комисия по повод наказателната процедура срещу България заради столичния боклук. От общината не са съгласни със становището, че системата за третиране на отпадъците не отговаря на изискванията на европейското законодателство в тази област.

Припомня се, че от 2007 година София работи по подготовката на проект за изграждане на Интегрирана система от съоръжения за третиране на отпадъци, който включва инсталация за компостиране на хранителни и растителни отпадъци, инсталация за механично-биологично третиране на боклука и депо за остатъците от третирането. За изграждането на съоръженията е издадено разрешение за строеж, а оценките показват, че проектът няма да доведе до негативно въздействие върху околната среда и човешкото здраве. Към момента Столичната община е в процес на обявяване на обществени поръчки за проектиране и строителство на завод и инсталации за компостиране, както и строителство на депо за неопасни отпадъци.

Оценката на офертите започва в началото на месец януари 2010 г. и кметството потвърждава на всички закупили документи, че възнамерява да продължи процедурите. Едновременно с това е изготвена апликационна форма за финансиране по Оперативната програма "Околна среда". В процес на приключване са преговорите с Европейска инвестиционна банка за съфинансиране на проекта.

 

 

 

 

 

 

По публикацията работи: Таня Милушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна