Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Македонският президент е разговарял по телефона с българския си колега

Македонският президент Георге Иванов днес е разговарял по телефона с българския си колега Георги Първанов. Цел на поискания от македонския президент разговор с неговия български колега е "да се изпрати позитивен сигнал не само до гражданите, но и до институциите на двете страни за укрепване на доверието и добросъседските отношения".

Прави впечатление, че Георге Иванов е поискал разговора днес – само ден след като в момент, когато той се намираше в Белград, Сърбия чрез своя външен министър Йеремич официално застана на страната на Гърция в проблематичния спор за името на Република Македония. Преди това македонският премиер Груевски поиска и осъществи среща с българския си колега Бойко Борисов, което предизвика негативни коментари в някои традиционно антибългарски настроени медии в Скопие.

Сега кабинетът на македонския президент посочва, че "понякога в отношенията с България възникват полемики, чиито извори са в историята и мястото им е точно там, а реалностите са съвсем други : нашите две общества изобщо нямат проблеми, общуват, сътрудничат и споделят идентични европейски ценности и идеали", се посочва в съобщението от кабинета на Иванов. Подчертава се, че "Македония силно се надява на българската подкрепа  - Европейският съвет да потвърди препоръката Македония да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз".

Според съобщението, Първанов е поздравил Република Македония за прогреса включително визовата либерализация, и е уверил, че българската подкрепа за македонската евроинтеграция ще продължи.  

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна