Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова експлозия в оръжейния склад в Уляновск взе живота на 8 души

Осем души са загинали, а двама са били ранени при експлозия във военно поделение в руския град Уляновск. Само преди десетина дни при подобен инцидент в същия склад за боеприпаси загинаха двама пожарникари.

Днешната експлозия на територията на военните складове на руския военноморски флот в Уляновск е станала докато войници товарят камион с боеприпаси, предназначени за утилизация. След детонация на един от снарядите, се взривили и останалите боеприпаси в камиона. Осем военни са загинали на място, а двама са закарани в болница с тежки наранявания, съобщи товорителят на руското военно министерство.

Местната военна прокуратура е започнала разследване на инцидента, който става само десет дни след като в същото поделение горя склад за боеприпаси.

Заради многото взривове и предизвиканите от тях щети, от близките сгради бяха евакуирани близо хиляда души. По разпореждане на президента Дмитрий Медведев в цяла Русия започна проверка на военните поделения, където са складирани хиляди тонове боеприпаси. 78 от тези поделения се намират или в чертите на градовете, или в непосредствена близост до населени места и при подобни извънредни ситуации представляват заплаха за населението.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна