Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синята коалиция и РЗС са оттеглили предложението си за увеличаване на акциза върху алкохола

Синята коалиция и „Ред, законност и справедливост” са оттеглили предложението си за увеличаване на акциза върху алкохола, съобщи председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова. В интервю за предаването „Нещо повече” тя обясни, че след като предложението бъде оттеглено, утре парламентът няма да гласува увеличение на налога.
Менда Стоянова: След като те бъдат оттеглени евентуално от Синята коалиция и РЗС, просто няма какво да се гласува, т.е. няма да има увеличаване на ставката на акциза на алкохола. А по отношение на акциза за хазарта, там също имаме две предложения – едното е на РЗС и на Синята коалиция, тези предложения не са оттеглени, така че утре в зала може да се гласува повишаване на акциза на хазарта, съответно на 15%, толкова, колкото са предложенията и на двете групи.

Депутатите от комисията приеха още да отпадне данъчното облекчение за младите семейства, които са теглили ипотечен кредит. Възможно е обаче това решение да се промени, допълни Медна Стоянова.
Менда Стоянова: За съжаление днес в пленарна зала беше гласувано да отпадне това като преференция на младите семейства, но след консултация с политическите сили абсолютно всички, включително и опозицията, се съгласиха да преразгледат това свое решение и евентуално да остане това облекчение, което, чисто формално, от законова гледна точка, ще се случи чрез промяна в преходните параграфи на Закона за бюджета, второ четене, което е следващата седмица.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна