Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НДСВ: Бюджет 2010 е приемлив, но с трудно открояващи се реформи

Финансистите на НДСВ определиха Бюджет 2010 като приемлив, но с трудно открояващи се реформи. Двете най-големи антикризисни мерки, които правителството трябва да предприеме, са намаляване на осигуровките с 5 процентни пункта и инвестирането в инфраструктура. Те ще дадат пряко отражение върху пазара на труда, посочи бившият зам.-финансов министър Любомир Дацов.

От НДСВ настояха за няколко основни корекции в бюджета: намаляване на осигурителната тежест с 5 процентни пункта, а не с 2, както е предвидено в проекта. Недобро впечатление прави и размерът на преразпределението на БВП с 42,3%, посочи Милен Велчев. Според бившия социален министър Христина Христова параметрите за пенсии включват неоправдани разходи и поставят под съмнение принципа за социална справедливост, като предвиждат средства само за определени групи. Все по-наложителна става и пенсионната реформа, посочи тя и се аргументира с ръста на парите за пенсии всяка година, като вече са в размер на 11,6% от БВП. Христина Христова настоя отново на дневен ред да излезе и политиката за подкрепа на младите семейства и на хората с увреждания.

От НДСВ ще настояват още за намаляване на ставките за административни услуги с 50%, за съкращаване на срока за връщане на ДДС до един месец с изплащане на лихва за просрочието.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна