Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на златото пак счупиха рекорд, а доларът потъна до 15 месечно дъно

Щатският долар потъна до 15 месечно дъно спрямо основните валути вчера след като положителните макроикономически данни от САЩ и растежа на глобалните фондови индекси намалиха търсенето на зелените пари в качеството им на валута убежище при пазарна несигурност.

Еврото се изкачи над 1.51 долара и достигна най-високата си стойност спрямо зелените пари за последните 15 месеца. Ниските обеми и ликвидност преди почивните дни в САЩ също допринесоха за силните движения на валутните пазари.

Фактор за поевтиняването на американския долар беше и стенограмата от заседанието на Федералния резерв публикувана във вторник. Членовете на комитета отбелязаха, че спадът на щатския долар е в рамките на нормалното и потвърдиха, че ще лихвите ще останат на рекордно ниските си нива през по-голямата част на 2010 г.

Цените на петрола се покачиха над 76 долара за барел, след като слабия долар и положителните макроикономически данни от САЩ засилиха инвеститорския интерес към суровините, въпреки покачващите се запаси от черното злато в САЩ, които са най-големия потребител на енергийни източници в света.

Суровият петрол със срок на доставка месец януари поскъпна с 46 цента , или 0.6 %, до 76.48 долара за барел, след като във вторник цената на черното злато достигна до най-ниските си нива от 14 октомври насам. През тази година цените на суровината са се увеличили със 71%.

Цените на златото се покачиха до рекордни нива в сряда, след като долара дотигна най-ниската си стойност за последните 15 месеца.

Същевременно стана ясно че Индия, която е най-големия потребител на благородния метал, е придобила нови 200 метрични тона злато и е изявила желание да закупи допълнителни количества от Международния Валутен Фонд. Това породи опасения, че количествата злато предлагани на свободния пазар драстично ще намалеят и изтреля цените на ценния метал до нови върхове.

Златните фючърси със срок на доставка месец януари поскъпнаха с 21.20 долара, или 1.8 %, до 1188.60 долара за тройунция. Това е девето поредно поскъпване на благородния метал и е най-голямото повишение на цената му от месец август 1982 година.

По публикацията работи: ФК "Логос - ТМ" АД
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна