Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МИЕ преговаря за изграждането на нова междусистемна газова връзка със Сърбия

Министерството на икономиката и енергетиката преговаря за изграждането на нова междусистемна газова връзка със Сърбия. На страната ни ще бъдат предоставени 60 милиона евро под формата на безвъзмездна помощ от Европейската комисия по оперативната програма "Регионално развитие". България се ангажира да изгради трасето от Дупница до границата, а Европейската комисия ще подкрепи изграждането на участъка от границата до Ниш, каза заместник-енергийният министър Мая Христова.

"Възможността за изграждане на нова газова връзка със Сърбия стартира в момента. За целта ние ще очакваме да бъдат отпуснати средства от ЕК по ОП "Регионално развитие". Разговорите започнаха всъщност миналата седмица. Тепърва ще трябва да се уточняват детайли по изграждането на това трасе. Имало е такова намерение преди 4 години, но то е било еднопосочно, тоест за осъществяване и доставка на газ само от България за Сърбия, в момента ние искаме да направим тази връзка двустранна, тоест да можем да получаваме и газ в обратната посока към България", заяви заместник-енергийният министър.

Мая Христова допълни, че газовата връзка между България и Сърбия би могла да заработи най-рано след две години и половина.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна