Eмисия новини
от 03.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сергей Игнатов: "Като махнете пълния член, кой ще върши действието"

Министърът на образованието Сергей Игнатов определи като несериозно предложението на езиковедите да отпадне пълният член от българската граматика.
Сергей Игнатов: Като махнете пълния член кой ще върши действието, ще ми обясните ли? Как ще го обозначаваме там – ще го оцветяваме или нещо друго? Но аз не съм привърженик на това, защото грамотността извежда човек в съвършено друго състояние, тя създава абсолютно друга картина на света. И сега дори и на децата да им е тежко, те ще разберат, че именно това нещо понякога, дори този пълен член ги различава от останалите.

Според министър Игнатов България не спъва европейските образователни планове. Доклад на ЕК до Европейския парламент за напредъка на образователни системи е посочено, че страната ни не може да обучи учениците и да ги задържи в училище.
Ще излезем с предложение да създадем фонд, дарителски фонд към министерството, в който ще участва и държавата, за да може поне децата и студентите, които по социални причини отпадат и да дадем възможност на талантливите да участва в различни активни прояви, както сега са олимпиадите.”

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.