Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нобеловият институт ще протестира срещу конфискуването на медала на Ширин Ебади

Директорът на Нобеловия институт Геир Лундестад заяви, че ще изпрати протестно писмо до иранското правителство относно конфискувания медал и диплома на нобеловия лауреат за мир за 2003 година Ширин Ебади. Лундестад подчерта, че отнемането на Нобеловото отличие е безпрецедентно:

"Ние сме шокирани от отношението към Ширин Ебади, семейството и приятелите й. Разбира се, много нобелови лауреати са били хвърляни в затвора през годините, но не знам за случай, когато властите да са конфискували медала и дипломата. Повечето държави са радостни и горди, когато техен гражданин е избран за нобелов лауреат. В този случай, властите се опитват да я накажат вече няколко години и това е връхната точка на кампанията им."

По-рано иранската правозащитничка и носителка на Нобеловата награда за мир Ширин Ебади съобщи, че иранските власти са конфискували медала и дипломата за отличието преди около три седмици от личния й сейф.

Ширин Ебади спечели Нобеловата награда за мир през 2003 г. за приноса й за развитие на демокрацията и защитата на човешките права в Иран. Тя бе първата жена, назначена за съдия в Иран по времето на шахския режим, но бе принудена да подаде оставка след ислямската революция през 1979 г. Миналата година иранските власти закриха и ръководения от нея правозащитен център.

По публикацията работиха: ББС, Лилия Димитрова - БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна