Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МААЕ осъди с резолюция Иран за укриването на ядрен обект

Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ осъди Иран за това, че тайно е изграждал ядрен обект и го призова незабавно да замрази този проект. Становището на МААЕ е изразено в приета днес резолюция на Управителния й съвет. Тя бе подкрепена от 25 членове на съвета. Против бяха 3-ма, въздържаха се 6 членове. Резолюцията беше подкрепена от Русия и от Китай.

Очаква се тя да изпрати силно послание на Иран, че международната общност не може да приеме факта, че Ислямската република пази в тайна работата по ядрената си програма.

Засега не става ясно дали резолюцията на МААЕ за Иран, която е първата подобна от четири години, ще доведе до нови санкции срещу Техеран, които да бъдат подкрепени от Русия и Китай.

Резолюцията касае завода за обогатяване на уран "Фордоу", който се намира в планински район близо до свещения град Кум. В документа МААЕ приканва Иран незабавно да спре доизграждането на завода и да изясни за какви цели го строи. Ислямската република ще трябва да увери също така МААЕ, че няма други подобни тайни заводи.

По публикацията работи: Ройтерс
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна