Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тази година над 2 милиона поклонници участват в традиционното мюсюлманско поклонение в Мека


След молитвите в планината Арафат, където Мохамед е произнесъл последната си проповед, днес, над 2,5 милиона поклонници се стичат към месността Муздалифа, където замерят с камъни стени, символизиращи Сатаната, опитал да изкуши пророка.

В Саудинска Арабия и мюсюлманския свят днес е първият ден на големия религиозен празник Айд ал адха, на който вярващите колят овца в памет на жертвоприношението, което е щял да извърши Абрахам, като убие сина си по заповед на Бог.

Тази година проливни дъждове и наводнения, взели 77 жертви, внесоха смут и объркване в поклоничеството в Мека. В същото време изключителните санитарни мерки на саудитските власти, срещу разпространение на грипа АH1N1 при това гигантско струпване на хора, изглежда показват ефикасността си.

Въпреки предупрежденията и забраните за неполитизиране на Хаджа, ирански поклонници манифестираха срещу „враговете на исляма”.Засега не е известно дали са били санкционирани от саудитските власти.

След иранска манифестация в Мека през 1987 г., когато загинаха 400 души, отношенията между Иран и С. Арабия се обтегнаха и 4 години Мека бе забранена за иранци.

По публикацията работи: Бисерка Григорова - кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна