Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георгиос Папандреу и Никола Груевски ще се срещнат в граничния град Преспа

Предпазлив оптимизъм, но без излишни очаквания съпътстват насрочената за днес среща между гръцкия премиер Георгиос Папандреу и неговия македонски колега Никола Груевски. Двете съседни страни имат остри противоречия по спора за името на бившата югославска република от чието решаване зависи евроатлантическата перспектива на Македония.

Всъщност срещата на гръцкия бряг на Преспанското езеро е тристранна. В нея участие ще вземе и Албания. След нея предстои личният разговор Груевски - Папандреу, поискан от македонската страна, който е втори в рамките на по-малко от месец. Сам по себе си това е позитивен знак и буди надежда, че нещата около спора за името може да помръднат от "мъртвата точка". Но и Атина, и Скопие вече дадоха да се разбере, че отиват на нея с вече заявените си позиции.

"Някой се опитва насила да увеличи очакванията от срещата", предупреди македонският премиер Груевски. "Не очаквам да решим проблем от 18 години, но очаквам срещата да даде положителен импулс в нашите отношения", подчерта той. 

Брюксел енергично насърчи днешните разговори. Вчера Европейският парламент потвърди препоръката на Македония да й бъде определена дата за начало на преговори за присъединяване към Евросъюза. Но това може да направи само Европейският съвет на 7-ми декември, а времето до тогава е твърде кратко, за да бъде решен почти 20 –годишният гръцко—македонски спор, дори ако днешната среща край Преспа се окаже изненадващо успешна.

По публикацията работи: Мартин Минков - кор. на БНР в Скопие
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени