Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България изостава от тенденциите в лечението на кръвоносните съдове

България изостава в прилагането на модерните методи за лечение на големите кръвоносни съдове. Само 1000 пациенти успяват да стигнат навреме до медицинските центрове, където се извършва ендоваскуларно лечение, а тези, които се нуждаят, са десетократно повече, твърди началникът на отделението по кардиология в болница „Токуда” д-р Иво Петров.

Ендоваскуларното лечение на съдовете се прилага в световната медицинска практика от 1976 година. У нас обаче то все още не е достатъчно познато. Няма добре обучени специалисти, не се финансира напълно от здравната каса. До 10 хиляди лева може да излезе на пациента имплантантите за ендоваскуларните методи на лечение.

При ендоваскуларните методи се прониква през едно миниатюрно отвърстие било то в бедрената артерия, или в артерията на ръката, и се стига с един катетър до мястото на стеснение, където след преминаване на водач се раздува артерията с един балон и се освобождава място за стента, метално-съдова протеза, която държи артерията отворена със силата на метала,” обясни д-р Петров.

Ендоваскуларното лечение в София се прилага в четири болници – в „Токуда”, „Света Екатерина”, „Света Ана” и Националната кардиологична болница, позната като Трета градска.

Тези методи на лечение не само са много ефективни, много добри, с много добра перспектива, голяма част от колегите не знаят, че те се правят в България. Когато те бъдат запознати с резултатите ще видят, че тези методи са приложими в България и се надявам, че съответно по-рано, по-навреме ще бъдат изпращани техните пациенти към тези звена, които имат рутинна практика да правят ендоваскуларно лечение," добави д-р Петров.

По публикацията работи: Евелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна