Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Божидар Нанев: Няма причина лекарствата да поскъпват

Няма причина лекарствата да поскъпват, смята министърът на здравеопазването Божидар Нанев. В предаването "Неделя 150" на "Хоризонт" той обясни, че процедурите за 2010 г. ще бъдат по сега съществуващата методика.

"Нашето желание е да бъдат колкото е възможно по-ясни тези процедури. Затова подготвяме промени в наредбата, която осигурява тези лекарства – т.нар. Наредба 34, която ще даде възможност от една страна за опростяване на механизмите и на процедурите, от друга страна да има много по-добра яснота на какви цени и защо на такъв процент реимбурсация се налага да се изплащат тези лекарства", заяви здравният министър. 

Божидар Нанев обеща и да бъдат съкратени сроковете, в които се разглеждат молби за лечение на деца в чужбина.

"Нашата цел е в рамките на пет дни след постъпване на молбата да бъдат разглеждани документите и ако има непълноти, да се връщат въпроси към родителите за възможното окомплектоване на тези документи и двама специалисти в рамките на 14 дни ще трябва да дадат експертното си становище. Общо взето, целта ни е да съкратим няколкократно процедурата. Разбира се, може да бъде от седмица до три-четири седмици взимане на решението в случая за лечението на деца", подчерта министърът.

По думите на министър Нанев, от началото на управлението на новото правителство броят на одобрените молби е 49 за четири месеца, което се равнява на годишния брой на децата за минали години.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна