Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчните започват масови проверки на певци и музиканти по сигнали за недекларирани доходи

Един от най-известните ни естрадни изпълнители не е декларирал нито лев доход за последните пет години. Популярна фолкпевица, пък, е записала в декларацията си, че за 2008 година е получила едва 86 хиляди лева, при положение, че хонорарът й само за едно участие е над 6 хиляди.

Данъчните започват масови проверки на певци и групи заради сигнали, че голяма част от изпълнителите не декларират реалните си доходи. Общо 16 изпълнители се проверяват в момента.

Подобна акция за проверка на доходите на фолкизпълнителите имаше и преди около четири години, но до днес така и не станаха ясни резултатите от нея. Данъчните проверяват къщите и колите собственост на певците и техните семейства, както и банковите им авоари. Ако в хода на ревизиите се съберат достатъчно доказателства за извършени данъчни престъпления, материалите ще бъдат предадени на прокуратурата. Наказанието за укриване на данъци в особено големи размери може да стигне до 8 години лишаване от свобода.

За сравнение, в Полша, когато се установи, че дадена личност няма откъде да докаже доход, за да притежава луксозна къща, например, глобата е драстична – 75 процента от реалната стойност на имота.

По публикацията работи: Нели Тодорова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна