Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над сто министри участват в започващата в Женева конференция на СТО

Над сто министри от цял свят участват в започващата в Женева конференция на министерско равнище на Световната търговска организация, която ще продължи до сряда. Българската делегация се оглавява от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Това е първата голяма министерска среща на СТО от четири години.

Очаква се на форума да бъде отделено особено внимание на Съединените щати, които все още са колебливи в търговските преговори. Конференцията ще бъде повод да бъдат отправени "силни сигнали на света по всички въпроси, свързани с Организацията", включително цикъла от преговори от Доха за либерализиране на търговския обмен, обясни неотдавна директорът на СТО Паскал Лами.

Споразумението от цикъла Доха предвижда премахване на митническите бариери за хиляди стоки и край на селскостопанските субсидии в ЕС и в Съединените щати.
Антиглобалисти вече организираха демонстрации срещу срещата в събота в Женева. Очаква се други протести да съпътстват министерската конференция през цялото време.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна